Przejdź do głównej treści

Urząd Miasta Radzionków

Logo Biuletynu Informacji Publicznej

Rozpalanie krok po kroku

Rozgrzej piec do czerwoności

Wbrew pozorom poprawne rozpalenie w piecu wcale nie jest proste. Zadymienie, częste wybuchy (słabsze lub mocniejsze) w samym piecu czy przewodzie kominowym mogą świadczyć o tym, że nieprawidłowo rozpalamy w piecu.

Komin oraz piec, jak wszystkie maszyny pracujące, muszą być utrzymywane w należytej czystości. Szczególnie dotyczy to komina, który powinien być regularnie, przynajmniej cztery razy w roku czyszczony przez kominiarza. W większości przypadków problemy z rozpalaniem biorą się właśnie z powodu niedrożności przewodu kominowego, bądź samego pieca. Podczas procesu spalania wytwarza się sadza, która pozostaje na ściankach komina i pieca, z czasem coraz bardziej zatykając drożność i zmniejszając „ciąg” pieca.

Najważniejszą zasadą rozpalania jest stopniowa kontrola ognia, tak aby rósł w stałym tempie i nie został przygaszony. W piecu musi być widoczny płomień. Brak płomienia świadczy o zbyt niskiej temperaturze, w której nie mogą prawidłowo spalać się palne gazy, co może grozić nie tylko wybuchem, ale również przyśpieszyć proces osadzania się komina i pieca. Niepoprawne rozpalanie w piecu grozi szybszym zużywaniem się pieca, przewodu kominowego, a w skrajnych wypadkach może doprowadzić do wybuchu mogącego zniszczyć komin czy też piec.

Pamiętaj:

  1. Kupuj lepszy węgiel. Starczy na dłużej.
  2. Nie pal śmieci.
  3. Grzej długo, ale słabo. A nie mocno i krótko.
  4. Naucz się właściwie obsługiwać swój piec.
  5. Nie żałuj piecowi powietrza.
  6. Czyść komin i wnętrze pieca.